Ultrasonografia (ecografia) este o metodă de diagnostic care utilizează ultrasunetele (US) în scopul generării de imagini de la nivelul corpului uman. Este una dintre cele mai dinamice proceduri utilizate în practica medicală modernă.
Imaginea ecografică este “dinamică” (termenul anglosaxon folosit este de procedura “real time”). Această caracteristică, rezultată din succesiunea rapidă a secțiunilor la nivelul ecranului, permite obținerea de informații asupra contractilității miocardului, a mișcărilor fetale sau a mobilității intestinale exact în timp ce aceste evenimente se desfășoară. Imaginea dinamică conferă ecografiei șansa de a genera un diagnostic foarte rapid, în timpul examinării, ceea ce validează metoda ca pe o procedură clinică. Datorită optimizărilor tehnologice din ultimii 10-15 ani, explorarea ecografică a ajuns să beneficieze de imagini de o calitate și rezoluție foarte bune, care prin integrare în diagnosticul clinic, au devenit suficiente pentru a decide prompt o conduită diagnostică sau terapeutică optimă.
Ecografia se interpune așadar, între examenul clinic și alte investigații paraclinice și imagistice mai complexe, constituind adesea o modalitate de selecție a acestora și de optimizare în final a diagnosticului. Prin performanțele sale, metoda a reușit să substituie o serie de alte proceduri mai costisitoare sau mai riscante pentru pacient.
În etapa actuală, practica ultrasonografică se efectuează prin intermediul “aplicațiilor clinice”. Se poate considera că o ecografie este atât de bună și de performanta pe cât de bine știe medicul practician să obțină imaginea cea mai elocventă, iar apoi să o integreze în tabloul clinic. Educația este din acest motiv o componentă esențială a bunei practici medicale folosind ultrasonografia.
În prezent, reprezintă cea mai des utilizată metodă din imagistică medicală și aceasta datorită numeroaselor avantaje de care dispune: nu este nocivă, este rapidă, simplă, sigură și ușor de efectuat. Este informativă, dar și destul de ieftină comparativ cu alte metode imagistice. Este neinvazivă, nedureroasă, nu are efecte adverse, întrucât utilizează ultrasunetele.
Întrucât nu are contraindicații, ultrasonografia este destinată, în special, femeilor însărcinate și patologiei pediatrice. Metoda permite evaluarea sarcinii și monitorizarea dezvoltării intrauterine a fătului, determină cu acuratețe maximă dimensiunea sacului gestațional, placenta, lungimea embrionului, mișcările acestuia, dar și primele bătăi ale inimii. Poate fi efectuată fără nici o restricție și de câte ori este nevoie atât de femeile însărcinate, de copii cât și de adulți și vârstnici, întrucât nu emană radiații.
Ecografia Doppler este o aplicație specială prin care poate fi evaluată direcția și viteza fluxului de sânge în vasele mari ale gâtului, ale inimii, abdomenului, membrelor superioare și inferioare. Totodată, ecografia Doppler are un rol important la diagnosticarea tumorilor, a malformațiilor congenitale, a malformațiilor sistemului cardiovascular.
În timpul examinării ecografice, pacientul stă relaxat, în poziția pe care medicul o indică. Zona care urmează a fi scanată este acoperită cu un gel transparent care are rolul de a transmite eficient undele sonore de la transductor către organul analizat. Acesta va fi îndepărtat complet după terminarea examinării ecografice.
Imaginile ecografice se obțin în timp real, fiind ușor de vizualizat și de analizat structura, mișcarea, dar și posibilele disfuncții ale următoarelor părți ale corpului uman:
Cum să te pregătești de ultrasonografie?
Pașii pe care îi vei întreprinde pentru a te pregăți de o ultrasonografie depind de zona care va fi expusă examinării. Medicul îți poate recomanda să te înfometezi timp de 12 ore înainte de ultrasonografie, în special dacă urmează să îți examineze abdomenul. Alimentele nedigerate sau cele care fermentează pot bloca undele sonore, făcând dificil din punct de vedere tehnic claritatea imaginii.
Pentru examinarea vezicii biliare, a ficatului, pancreasului și a splinei poți fi sfătuit să mănânci alimente fără grăsimi în seara dinaintea procedurii, urmat de post alimentar până la realizarea procedurii. Totuși, îți va fi permis să bei apă și să iei medicamentele ce îți vor fi prescrise. Pentru examinarea vezicii urinare este necesar să consumi cât mai multă apă și să nu mergi la toaletă pentru ca vezica ta urinară să fie plină și mai vizibilă în timpul examinării. Este necesar neapărat să i se comunice medicului despre toate medicamentele sau suplimentele pe care le-ai administrat înainte de examinare. Ultrasonografia are riscuri minime, spre deosebire de radiografia cu raze X sau Tomografia Computerizată, aceasta nu utilizează raze ionizante.
Cum se face ultrasonografia?
Înainte de procedură, vei lua poziție orizontală și vei expune spre analiză partea corpului pe care ți-o va solicita medicul. Medicul imagist îți va aplica pe abdomen un gel special pentru a lubrifia suprafața acestuia. Aplicarea gelului previne fricția, astfel încât medicul poate mișca transductorul pe suprafața pielii. Transductorul seamănă cu un microfon, iar gelul lubrifiant are proprietatea de a transmite mai bine undele sonore. Transductorul transmite unde de frecvență înaltă în corpul tău. Acestea răsună în ecou atunci când se „ciocnesc” de un corp cu densitate înaltă, asemeni unui organ sau os. Ulterior, aceste ecouri sunt reflectate înapoi în calculator. În funcție de aria examinată, poți fi rugat să schimbi poziția, pentru ca medicul să aibă un acces mai bun la organul interesat.
După procedură, gelul va fi curățat de pe suprafața pielii. Durata unei proceduri tipice nu este mai mare de 15 de minute, în funcție de aria examinată. După aceasta, vei putea urma activitățile tale obișnuite fără vreo anumită restricție.
După ultrasonografie
În timpul examinării, medicul împreună cu asistenta vor întocmi raportul medical. Ulterior, medicul te va informa despre concluziile examinării, protocolul care trebuie urmat și/sau stabilirea datei următoarei consultații. Dacă în urma ultrasonografiei au fost depistate unele anormalități, medicul îți poate indica și alte investigații, asemeni Tomografiei Computerizate (TC), Rezonanței Magnetice Nucleare (RMN) sau a biopsiei țesutului pentru a primi anumite precizări.