Recomand o gândire pozitivă, motivațională, o comunicare onestă, empatică, autentică care să creeze premiza unei relații de încredere medic – pacient, bazată pe respect, înțelegere – esențiale unei colaborări de lungă durata, știut fiind faptul că în evoluția bolii oncologice întâlnim pante ascendențe și descendente și în care pacientul trebuie să facă parte din echipa de decizie. Medicul oncolog-radioterapeut duce adesea, o lupta cu boală, care uneori este necruțătoare care afectează și trupul și sufletul. Această lupta o regăsim din ce în ce mai des, mai ales la supraviețuitorii de lungă durata, sperând în mai bine dar pregătindu-ne pentru ce este mai rău.

Conf. Univ. Dr. Laura Rebegea

Impactul bolii neoplazice în conștiința oamenilor este din păcate negativ, pe de o parte datorită avalanșei de emoții cauzate de acest diagnostic etichetat frecvent că incurabil, iar pe de altă parte datorită tratamentelor antineoplazice care se însoțesc de efecte secundare agresive uneori debilitante care afectează calitatea vieții pacienților.

Deși reprezintă una din principalele cauze de mortalitate și morbiditate în lume, anual, în tratamentul bolii neoplazice se înregistreza progrese, terapiile moleculare și tehnicile de tratament se dezvoltă exploziv și conduc frecvent la creșterea duratei de supraviețuire, iar diagnosticul timpuriu conduce la vindecări.

În oncologie, chimioterapia, radioterapia și chirurgia oferă, pentru cele mai multe localizări, cele mai mari șanse de vindecare și supraviețuire.

Caracteristică principala a tratamentului antineoplazic este multidisciplinaritatea și tocmai de aceea rolul echipei formată din medici oncologi, radioterapeuti, chirurgi, imagisti și anatomopatologi este uriaș.

Profilul molecular al tumorilor trebuie determinat de la început, având în vedere paleta largă de opțiuni terapeutice. Tratamentul în boală neoplazica este individualizat în funcție de tipul histopatologic, caracteristicile serologice (imunohistochimia) ale tumorii, stadiul bolii, statusul de performanță al pacientului, comorbiditatile (afecțiunile coexistente) dar nu în ultimul rând și de opțiunea personală a pacientului.

Prima veriga importantă în intierea tratamentului oncologic este bilatul preterapeutic care include anumite investigații paraclinice ce stabilesc extensia la distanță a bolii neoplazize și include pacientul într-un stadiu pentru care tratamentul și prognosticul sunt similare.

Tratamentul în boală neoplazica include terapii multiple, cum ar fi chimioterapia, chirurgia, radioterapia, terapia hormonala, terapia moleculară țintită. Secvențialitatea metodelor terapeutice (modul în care se succced) este esențială pentru obținerea controlului local, reducerea recidivei bolii neoplazice, creșterea supraviețuirii concomitent cu protejarea organelor sănătoase.

Radioterapia – metodă terapeutică specială care utilizează că agent terapeutic, radiațiile ionizate cu scopul distrugerii celulelor tumorale.

Chimioterapia este o metodă de tratament care utilizează medicamente pentru a distruge celulele tumorale maligne.

Atât radioterapia cât și chimioterapia se pot adminsistra cu intenție curativă dar și cu intenție paliativă.

Chimioterapia se poate administra înainte de intervenția chirugicală (chimioterapie neoadjuvanta) cu scopul reducerii volumului tumoral; sau se poate administra după intervenția chirurgicală (chimioterapie adjuvantă), scopul fiind scăderea ratei recidivei locale și distrugerea micrometastazelor. Deasemenea chimioterapia se poate administra și după radioterapie.

Tratamentul diferă în funcție de tipul histologic și de factorii de risc individualizați . De asemeni, se poate administra și concomitent cu radioterapia cu scopul creșterii sensibilității celulelor tumorale la acțiunea radiațiilor ionizante.

Radioterapia curativă preoperatorie se admnistreaza pentru sterilizarea celulelor tumorale la periferia tumorii, reducerea diseminării tumorale în timpul intervenției chirurgicale, reducerea volumului în cazul tumorilor voluminoase, pentru a permite rezectia chirurgicală ulterioară.

După intervetia chirurgicală, radioterapia are rolul de a reduce riscul de recidivă locală.

Radioterapia adminstrata cu intenție paliativă are drept scop creșterea calității vieții pacientului prin controlul durerii, hemoragiilor, dificultăților de respirație, compresiunilor generate de tumoră pe diferite organe.

Reacțiile adverse determinate de chimioterapie și radioterapie sunt foarte importante și pot afecta calitatea vieții pacientului și desfășurarea tratamentului și pot determina pacientul să abandoneze lupta cu boală neoplazica.

Perioada de monitorizare post – terapeutică a pacienților oncologici pentru decelarea eventualelor recidive ale bolii mai ales în primii 5 ani (considerată perioada de risc), decelarea și gestionarea toxicitatilor tardive și identificarea timpurie a celei de a două neoplazii – un aspect foarte important având în vedere creșterea procentului de pacienți cu afecțiuni neoplazice curabile (pentru că a crescut nivelul de educație sanitară și accesul la investigații de înalta perfomanță) iar din ce în ce mai mulți pacienți prezintă a două neoplazie – că efect secundar al tratamentului primului cancer.

Uneori este nevoie de o a două părere. De ce a două părăre?

Adesea pacienții doresc confirmarea diagnosticului, informații medicale personalizate, recomandări de tratament.

Pacientul oncologic se prezintă cu o varietate de probleme: boală oncologică în sine, frecvente tulburări emoționale, vulnerabilități, probleme sociale și familiale (un amalgam de emoții și trăiri) care își pun amprenta asupra deciziei de a efectua sau nu tratamentul. Echilibrul psihic, atât de fragil în această perioada pe care o parcurge pacientul, impune adesea consiliere psihologică.