Galati, Strada Romana nr. 208, bloc Roka Residence, parter – intrarea se face prin strada Alexandru Cernat, in spatele sediului ANAF

Ultrasonografia (ecografia) este o metoda de diagnostic care utilizeaza ultrasunetele (US) in scopul generarii de imagini de la nivelul corpului uman. Este una dintre cele mai dinamice proceduri utilizate in practica medicala moderna.
Imaginea ecografica este “dinamica” (termenul anglosaxon folosit este de procedura “real time”). Aceasta caracteristica, rezultata din succesiunea rapida a sectiunilor la nivelul ecranului, permite obtinerea de informatii asupra contractilitatii miocardului, a miscarilor fetale sau a mobilitatii intestinale exact in timp ce aceste evenimente se desfasoara.
Imaginea dinamica confera ecografiei sansa de a genera un diagnostic foarte rapid, in timpul examinarii, ceea ce valideaza metoda ca pe o procedura clinica.
Datorita optimizarilor tehnologice din ultimii 10-15 ani, explorarea ecografica a ajuns sa beneficieze de imagini de o calitate si rezolutie foarte bune, care prin integrare in diagnosticul clinic, au devenit  suficiente pentru a decide prompt o conduita diagnostica sau terapeutica optima.
Ecografia se interpune, asadar, intre examenul clinic si alte investigatii paraclinice si imagistice mai complexe, constituind adesea o modalitate de selectie a acestora si de optimizare in final a diagnosticului. Prin performantele sale metoda a reusit sa substituie o serie de alte proceduri mai costisitoare sau mai riscante pentru pacient.
In etapa actuala, practica ultrasonografica se efectueaza prin intermediul “aplicatiilor clinice”. Se poate considera ca o ecografie este atat de buna si de performanta pe cat de bine stie medicul practician sa obtina imaginea cea mai elocventa, iar apoi sa o integreze in tabloul clinic.
Educatia este din acest motiv o componenta esentiala a bunei practici medicale folosind ultrasonografia.
In prezent, reprezinta cea mai des utilizata metoda din imagistica medicala si aceasta datorita numeroaselor avantaje de care dispune: nu este nociva, este rapida, simpla, sigura si usor de efectuat. Este informativa, dar si destul de ieftina comparativ cu alte metode imagistice. Este neinvaziva, nedureroasa, nu are efecte adverse, intrucat utilizeaza ultrasunetele.
Imaginile ecografice se obtin in timp real, fiind usor de vizualizat si de analizat structura, miscarea, dar si posibilele disfunctii ale urmatoarelor parti ale corpului uman:

  • galanda tiroida si paratiroide;
  • patologie ganglionara latero-cervicala (adenopatii, lipoame, etc);
  • vasele mari (aorta, arterele renale, arterele iliace, vena porta, etc);
  • patologie venoasa membre inferioare;
  • patologie mamara;
  • patologia organelor abdominale (ficat, vezicula biliara, cai biliare intra si extrahepatice, pancreas, rinichi, splina, vezica urinara, uter si anexe, prostate, tub digestiv – in conditii speciale);
  • patologie testiculara si scrotala;
  • sarcina – monitorizare si eventualele probleme care pot interveni.

Intrucat nu are contraindicatii, ultrasonografia este destinata, in special, femeilor insarcinate si patologiei pediatrice. Metoda permite evaluarea sarcinii si monitorizarea dezvoltarii intrauterine a fatului, determina cu acuratete maxima dimensiunea sacului gestational, placenta, lungimea embrionului, miscarile acestuia, dar si primele batai ale inimii. Poate fi efectuata fara nici o restrictie si de cate ori este nevoie atat de femeile insarcinate, de copii, cat si de adulti si varstnici, intrucat nu emana radiatii.
Ecorafia Doppler este o aplicatie speciala prin care poate fi evaluata directia si viteza fluxului de sange in vasele mari ale gatului, ale inimii, abdomenului, menbrelor superioare si inferioare. Totodata, ecografia Doppler are un rol important la diagnosticarea tumorilor, a malformatiilor congenitale, a malformatiilor sistemului cardiovascular.
In timpul examinarii ecografice, pacientul sta relaxat, in pozitia pe care medicul o indica. Zona care urmeaza a fi scanata este acoperita cu un gel transparent care are rolul de a transmite eficient undele sonore de la transductor catre organul analizat. Acesta va fi indepartat complet dupa terminarea examinarii ecografice.

Cum sa te pregatesti de ultrasonografie?

Pasii pe care ii vei intreprinde pentru a te pregati de o ultasonografie depind de zona care va fi expusa examinarii.
Medicul iti poate recomanda sa te infometezi timp de 12 ore inainte de ultrasonografie, in special daca urmeaza sa iti examineze abdomenul. Alimentele nedigerate sau cele care fermenteaza pot bloca undele sonore, facand dificil din punct de vedere tehnic claritatea imaginii.
Pentru examinarea vezicii biliare, a ficatului, pancreasului si a splinei poti fi sfatuit sa mananci alimente fara grasimi in seara dinaintea procedurii, urmat de post alimentar pana la realizarea procedurii. Totusi, iti va fi permis sa bei apa si sa iei medicamentele ce iti vor fi prescrise.
Pentru examinarea vezicii urinare este necesar sa consumi cat mai multa apa si sa nu mergi la toaleta pentru ca vezica ta urinara sa fie plina si mai vizibila in timpul examinarii.
Este necsar neaparat sa i se comunice medicului despre toate medicamentele sau suplimentele pe care le-ai administrat inainte de examinare.
Ultrasonografia are riscuri minime, spre deosebire de radiografia cu raze X sau Tomografia Computerizata, aceasta nu utilizeaza raze ionizante.

Cum se face ultrasonografia?

Inainte de procedura, vei lua pozitie orizontala si vei expune spre analiza partea corpului, pe care ti-o va solicita medicul.
Medicul imagist iti va aplica pe abdomen un gel special pentru a lubrifia suprafata acestuia. Aplicarea gelului previne frictia, astfel incat medicul poate misca transductorul pe suprafata pielii. Transductorul seamana cu un microfon, iar gelul lubrifiant are proprietatea de a transmite mai bine undele sonore.
Transductorul transmite unde de frecventa inalta in corpul tau. Acestea rasuna in ecou atunci cand se „ciocnesc” de un corp cu densitate inalta, asemeni unui organ sau os. Ulterior, aceste ecouri sunt reflectate inapoi in calculator.
In functie de aria examinata, poti fi rugat sa schimbi pozitia, pentru ca medicul sa aiba un acces mai bun la organul necesar.
Dupa procedura, gelul va fi curatat de pe suprafata pielii. Durata unei proceduri tipice nu este mai mare de 15 de minute, in functie de aria examinata. Dupa aceasta, vei putea urma actvitatile tale obisnuite fara vreo anumita restrictie.

Dupa ultrasonografie

In timpul examinarii, medicul impreuna cu asistenta vor intocmi raportul medical. Ulterior, medicul te va informa despre concluziile examinarii, protocolul care trebuie urmat si/sau stabilirea datei urmatoarei consultatii.
Daca in urma ultrasonografiei au fost depistate unele anormalitati, medicul iti poate indica si alte investigatii, asemeni Tomografiei Computerizate (TC), Rezonantei Magnetice Nucleare (RMN) sau a biopsiei tesutului pentru a primi anumite precizari.

Servicii oferite de medicii

    Pentru programari sunati la 0771 566 750 sau 0336 401 219