Galati, Strada Romana nr. 208, bloc Roka Residence, parter – intrarea se face prin strada Alexandru Cernat, in spatele sediului ANAF

Endoscopia Digestiva Inferioara

Colonoscopia reprezinta explorarea video-endoscopica a ultimelor segmente ale tubului digestiv, respectiv: anus, rect, colon sigmoid, colon descendent transvers, colon ascendent si cec si ori de cate ori este posibil a ultimei anse ileale.

Colonoscopia poate fi efectuata fie cu un endoscop special, cu sau fara magnificatie, cu sau fara coloratia mucoasei sau asa numita colonoscopie virtuala, care presupune de fapt o tomografie cu reconstructia colonului.

Pana la aparitia colonoscopiei dar si in prezent, exploararea acestui segment al tubului digestiv, s-a facut si se mai face cu examenul radiologic cu substanta de contrast, asa numita irigografie.
Insa standardul de aur, in explorarea segmentului mentionat, il reprezinta colonoscopia clasica. Aceasta permite vizualizarea directa, cu magnificatie a mucoasei intregului cadru colic, permitand identificarea unor modificari de culoare, integritate, vascularizatie a acesteia, si nu in ultimul rand prezenta unor formatiuni tumorale unice sau multiple. Aceste formatiuni tumorale, odate depistate colonoscopic, pot fi biopsiate (recoltare de fragmente pentru examen la microscop) si nu de putine ori extirpate colonoscopic, manevra care in general scuteste pacientul de o interventie chirurgicala si previne neglijarea unei formatiuni care intr-un timp mai lung sau mai scurt, sa dezvolte o tumora de mari dimensiuni, ce va necesita operatie de amploare, uneori cu complicatii metastatice la distanta, situatie ce pune serios in pericol viata pacientului. Din aceasta cauza, in tarile cu un sistem de sanatate, bine pus la punct, sunt criterii de admitere bine stabilite, ce obliga pacientii la o colonoscopie diagnostica pentru un diagnostic precoce al unor leziuni colorectale, uneori chiar in afara unor simptomatologii specifice si mai ales atunci cand una din rudele de gradul intai a prezentat o leziune neoplazica a tubului digestiv.

Pentru a putea fi vizualizat colonul este necesara o pregatire igieno-dietetica si mecanica, prealabila, cu 24-48 de ore anterior explorarii, cea mecanica efectuata cu laxative de tipul Fortransului. Explorarea ca atare care presupune introducerea transanala a unui tub cu diametrul de cca 1 cm si lung de 1,8-2 m, tub care este prevazut cu o sursa de lumina pe fibra optica, o camera si un canal de lucru, avand un grad de elasticitate si mobilitate care permite progresia instrumentului dupa flexurile colonului. Aceste manevre, pot pune in tensiune mezourile colice, determinand dureri, uneori greu de suportat de pacient, motiv pentru care ideala este colonoscopia cu anestezie superficiala sau intravenoasa. Aceasta anestezie creaza un confort si grad de suportabilitate, de dorit pentru pacient.

In functie de leziunile descoperite, de antecedentele heredocolaterale ale pacientului, se stabilesc termenele de repetare a colonoscopiei sau necesitatea unui tratament complex, radio-chimio-terapic si chirurgical. Protocolul terapeutic al unui astfel de pacient, va fi stabilit in clinica noastra, de un staf, alcatuit din oncolog, chirurg, imagist, cardiolog si anestezist.

Colonoscopia vituala, ca alternativa la colonoscopia clasica si recomandata de regula pacientilor care nu pot suporta, datorita comorbiditatilor o colonoscopie clasica, permite un diagnostic corect al unor formatiuni tumorale incepand cu diametrul de 0,5 cm, dar nu poate pune in evidenta modificari de culoare, de integritate, de vascularizatie, nu poate biopsia si bineinteles, nici extirpa eventuale formatiuni.
Irigografia, cu substanta de contrast, are o acuratete de diagnostic de cel mult 80%, excluzand categoric biopsie, excizie, etc.

Din aceasta cauza, toata lumea medicala considera colonoscopia ca metoda cea mai sigura de diagnostic precoce si tratament miniminvaziv al leziunilor rectocolice, metoda exploratorie care ar trebui sa fie obligatorie pentru orice persoana care a depasit varsta de 55 de ani, nemaivorbind despre persoanele cu antecedente heredocolaterale de cancer colorectal si a celor cu simptome sugestive pentru o leziune colorectala (sangerari, alternanta diaree-constipatie, constipatie recent aparuta, diaree recent aparuta, balonari, etc)

Endoscopia Digestiva Superioara

Daca colonoscopia reprezinta standardul de aur al explorarii partii finale a tubului digestiv, pentru prima parte a tubului digestiv, standardul de aur este reprezentat de endoscopia digestiva superioara.

Aceasta metoda, de vizualizare directa a primelor segmente ale tubului digestiv (esofag, stomac si duoden) permite un diagnostic macroscopic, al diverselor leziuni, pe care le putem intalni, dar si un diagnostic microscopic, prin posibilitatea prelevarii de fragmente sau formatiuni intregi, urmata de examenul microscopic, ultimul fiind cel care stabileste diagnosticul de certitudine al leziunii respective.

Metoda consta in patrunderea prin cavitatea bucala a unei fibre, tub endoscopic, care va fi dirijata de endoscopist din faringe catre esofag si de aici in stomac si duoden. De-a lungul acestor segmente pot fi puse in evidenta modificari vasculare (varice, angiodisplazii, sangerari), ulcere, tumori, etc.

Una dintre valorile cele mai importante ale metodei este de a pune in evidenta cancere in stadiu incipient, asa numitul “early cancer” care datorita magnificatiei si posibilitatii de colorare a mucoasei depisteaza leziunea in stadiul in care terapia chirurgicala si oncologica pot sa prelungeasca semnificativ viata pacientului sau chiar sa il vindece. In varianta endoscopiei diagnostice care se practica in serviciile de gastroenterologie, endoscopia poate fi si terapeutica, permitand excizia de formatiuni, explorarea retrograda a caii biliare, extragerea de pietre din calea biliara, dilatarea stenozelor, montarea de stenduri, etc.

Servicii oferite de medicii

    Pentru programari sunati la 0771 566 750 sau 0336 401 219