Galati, Strada Romana nr. 208, bloc Roka Residence, parter – intrarea se face prin strada Alexandru Cernat, in spatele sediului ANAF

Flebologia este partea medicinii care se ocupa de patologia venelor. Fara sa suparam pe nimeni si sa fim redundanti, vrem sa facem urmatoarea precizare: sangele, esenta vietii, circula in organism prin doua mari categorii de vase si anume: artere si vene, intre cele doua retele existand o comunicare realizata de un paienjenis de arteriorele capilare si venule, de fapt locul in care carausii din sangele din artere, lasa substantele nutritive ca hrana pentru celule, iar sistemul care debaraseaza resturile de la masa celulelor porneste de la nivelul venulelor si prin vene se indreapta catre organele excretoare (plaman, rinichi, tub digestiv, etc). Este deci, de retinut, ca in sistemul venos avem substante toxice care trebuie negresit eliminate din organism. La nivelul membrelor inferioare, exista o stratificare a tesuturilor si concomitent a venelor si anume: imediat sub tegument exista o retea de venule care recepteaza sangele de la nivelul tegumentelor si care se varsa in urmatoarea retea reprezentata de doua vene safene, care la randul ei se varsa intr-un sistem profund avand ca finalitate vena femurala si vena poplitee. Aceste vene pot la un moment dat sa nu isi mai faca datoria, sa impiedice ca fluxul venos catre organele excretoare sa se faca cu o viteza corecta, fapt care face ca sangele venos toxic despre care am vorbit sa “balteasca”, sa sufoce celulele de la care ar fi trebuit sa preia substantele si in timp sa le omoare. Apare in acest fel, insuficienta venoasa cronica, care poate interesa, atat venulele subtegumentare, determinand asa numitele, popular, vene sparte sau venectazii, sau vene reticulare, sau telangectazii sau vene spider sau interesand stratul urmator care determina prezenta varicelor, evidente sau nu de la inceput, ca niste dilatatii serpiginoase, deranjante intr-o prima faza estetic, pentru ca ulterior sa poata determina tulburari trofice majore, culminand cu ulcerul trofic de gamba sau ulcerul varicos.

Aceasta leziune este o rana prezenta de cele mai multe ori la nivelul inferior al gambei, cu caracter stagnant sau si mai grav, evolutiv, fara tendinta la vindecare sau cu cicatrizari de scurta durata, care dupa tratamente topice costisitoare, se redeschid, putand pune in pericol, integritatea fizica a pacientului respectiv.

Este cunoscut, ca unul din cinci pacienti din Romania, prezinta un grad de insuficienta venoasa cronica, care poate fi dupa clasificarea internationala CEAP, de la gradul unul – C1 pana la gradul 6 – C6, ceea ce insemna ulcerul varicos de gamba.
Primele simptome, pe care pacientul nu le ia in seama si din pacate nici in cabinetele medicale nu este interogat activ, in sensul depistarii, pot fi: furnicaturi ale membrelor inferioare dupa sedere prelungita in ortostatism (in picioare), mancarimi la nivelul gleznelor, picioare umflate, dureri, pana la aparitia unor modificari de culoare a tegumentului, in partea de jos a gambelor (hiperpigmentare, sclerolipomatoza) stadiu premergator aparitiei ulcerului varicos de gamba si in final, aparitia ulcerului. Datorita acestor modificari ireversibile care pot tine de zestrea genetica a pacientului, de stilul de viata, de nasteri multiple, de obezitate, etc. consultul flebologic trebuie sa constituie regula, inaintea utilizarii unor tratamente, mai mult sau mai putin costisitoare si in general fara efect, facute la recomandarea unor persoane fara drept de prescriere a acestor remedii.

Consultul flebologic presupune diagnosticul de grad si risc al insuficientei venoase si totodata tratamentul corect, etiopatogenic. Exista posibilitatea ecografiei venelor superficiale, consultului in infrarosu al telangectaziilor sau ecodoppler venos superficial si profund si stabilirea tipului de tratament adecvat.Acesta poate sa porneasca de la schimbarea stilului de viata, tratamentul compresiv, dar mai ales anularea venelor dilatate de tip varicos, pentru a inlatura “baltirea” sangelui toxic asupra celulelor. Sangele din venele superficiale, venele safene, va fi preluat fara probleme de sistemul profund, dar vom scapa de sufocarea celulelor cu riscul simptomatologiei si leziunilor descrise anterior.

Anularea acestor vene poate fi facuta prin asa numita scleroterapie, care presupune, sub ghidaj ecografic, injectarea intravenoasa a unor substante iritante, care practic in timp de 3 saptamani, pana la 3 luni, in funtie de gradul varicelor si reactivitatea organismului, transforma vena, dintr-un tub, intr-un cordon, prin care nu mai circula sange, anuland vena, desi o lasa pe loc. Acest proces se face printr-o simpla injectare, care in medie dureaza intre 15 si 30 de minute, urmata de purtarea timp de 3 zile a unui pansament compresiv si apoi trei saptamani a unui ciorap elastic, purtat in timpul zilei (nu si in cursul noptii). De mentionat ca, dupa injectare, pacientul are recomandarea de a face miscare cat cuprinde si de a-si desfasura viata in conditii normale, evitand sederea prelungita pe scaun sau expunerea la soare.

Alte metode de anulare a acestor vene sunt reprezentate de laserul endovenos sau interventia chirurgicala clasica, ultima presupunand internare in spital, anestezie, incizii si o recuperare mai greoaie. Riscurile de recidiva sunt echivalente celor 3 metode mentionate la un interval de 5 ani, dar beneficiul prevenirii ulcerului varicos de gamba si nu in ultimul rand de disparitie a simptomelor, ce insotesc diferitele stadii ale insuficientei venoase cronice, reprezinta marele beneficiu al acestor metode terapeutice.

Servicii oferite de medicii

    Pentru programari sunati la 0771 566 750 sau 0336 401 219