O vizita la cabinetul de ginecologie, realizata cu regularitate, poate preveni o multime de probleme de sanatate, asigurand atat o viata sexuala normala, cat si o sarcina sanatoasa, dar si o sanatate generala si locala buna, pe termen lung.
Medicul ginecolog va poate oferi sfaturi contraceptive care sunt foarte importante pentru o viata sexuala sau pentru o sarcina programata sau pentru disfunctii ale ciclului menstrual, cu evitarea efectelor adverse ale tratamentului prelungit hormonal/anticonceptional.
Deasemenea, menopauza trebuie sa fie cel putin motivul T0 de consult ginecologic care permite, pe langa tratamentul simptomatic al fenomenelor specifice acestei etape si diagnosticul precoce al unor leziuni concomitente, anterior asimptomatice, de cele mai multe ori periculoase, permitand o terapie adecvata, cu rezultate bune, chiar fericite, pe termen scurt si mai ales pe termen lung. Sfaturile si informatiile primite de la medicul ginecolog va pot ajuta sa depasiti aceasta perioada a vietii, in care simptomele pot fi uneori suparatoare si aparent greu de depasit.
Monitorizarea sarcinii este importanta iar viitoarele mame vor gasi consilierea necesara pentru o sarcina fara probleme.
Ecografie obstetricala si ginecologica, abdominala si intravaginala poate depista sarcini de pana in patru saptamani si poate vizualiza, la sarcinile de peste patru saptamani, starea de normalitate sau patologica a fatului.
Se fac masuratori si se consemneaza urmatoarele aspecte in functie de varsta sarcinii: diametrul sacului ovular, diametrul biparietal, lungimea femurului, circumferinta abdomenului, circumferinta toracelui, placenta, lichid amniotic, miscari active fetale, miscari respiratorii, activitatea cardiaca, coloana vertebrala, cordon ombilical, artera ombilicala, artera cerebrala medie, etc.