Galati, Strada Romana nr. 208, bloc Roka Residence, parter – intrarea se face prin strada Alexandru Cernat, in spatele sediului ANAF

Impactul bolii neoplazice in constiinta oamenilor este din pacate negativ, pe de o parte datorita avalansei de emotii cauzate de acest diagnostic etichetat frecvent ca incurabil, iar pe de alta parte datorita tratamentelor antineoplazice care se insotesc de efecte secundare agresive uneori debilitante care afecteaza calitatea vietii pacientilor.

Desi reprezinta una din principalele cauze de mortalitate si morbiditate in lume, anual, in tratamentul bolii neoplazice se inregistreza progrese, terapiile moleculare si tehnicile de tratament se dezvolta exploziv si conduc frecvent la cresterea duratei de supravietuire, iar diagnosticul timpuriu conduce la vindecari.

In oncologie, chimioterapia, radioterapia si chirurgia ofera, pentru cele mai multe localizari, cele mai mari sanse de vindecare si supravietuire.

Caracteristica principala a tratamentului antineoplazic este multidisciplinaritatea si tocmai de aceea rolul echipei formata din medici oncologi, radioterapeuti, chirurgi, imagisti si anatomopatologi este urias.

Profilul molecular al tumorilor trebuie determinat de la inceput, avand in vedere paleta larga de optiuni terapeutice. Tratamentul in boala neoplazica este individualizat in functie de tipul histopatologic, caracteristicile serologice (imunohistochimia) ale tumorii, stadiul bolii, statusul de performanta al pacientului, comorbiditatile (afectiunile coexistente) dar nu in ultimul rand si de optiunea personala a pacientului.

Prima veriga importanta in intierea tratamentului oncologic este bilatul preterapeutic care include anumite investigatii paraclinice ce stabilesc extensia la distanta a bolii neoplazize si include pacientul intr-un stadiu pentru care tratamentul si prognosticul sunt similare.

Tratamentul in boala neoplazica include terapii multiple, cum ar fi chimioterapia, chirurgia, radioterapia, terapia hormonala, terapia moleculara tintita. Secventialitatea metodelor terapeutice (modul in care se succced) este esentiala pentru obtinerea controlului local, reducerea recidivei bolii neoplazice, cresterea supravietuirii concomitent cu protejarea organelor sanatoase.

Radioterapia – metoda terapeutica speciala care utilizeaza ca agent terapeutic, radiatiile ionizate cu scopul distrugerii celulelor tumorale.

Chimioterapia este o metoda de tratament care utilizeaza medicamente pentru a distruge celulele tumorale maligne.

Atat radioterapia cat si chimioterapia se pot adminsistra cu intentie curativa dar si cu intentie paliativa.

Chimioterapia se poate administra inainte de interventia chirugicala (chimioterapie neoadjuvanta) cu scopul reducerii volumului tumoral; sau se poate administra dupa interventia chirurgicala (chimioterapie adjuvanta), scopul fiind scaderea ratei recidivei locale si distrugerea micrometastazelor. Deasemenea chimioterapia se poate administra si dupa radioterapie.

Tratamentul difera in functie de tipul histologic si de factorii de risc individualizati . De asemeni, se poate administra si concomitent cu radioterapia cu scopul cresterii sensibilitatii celulelor tumorale la actiunea radiatiilor ionizante.

Radioterapia curativa preoperatorie se admnistreaza pentru sterilizarea celulelor tumorale la periferia tumorii, reducerea diseminarii tumorale in timpul interventiei chirurgicale, reducerea volumului in cazul tumorilor voluminoase, pentru a permite rezectia chirurgicala ulterioara.

Dupa intervetia chirurgicala, radioterapia are rolul de a reduce riscul de recidiva locala.

Radioterapia adminstrata cu intentie paliativa are drept scop cresterea calitatii vietii pacientului prin controlul durerii, hemoragiilor, dificultatilor de respiratie, compresiunilor generate de tumora pe diferite organe.

Reactiile adverse determinate de chimioterapie si radioterapie sunt foarte importante si pot afecta calitatea vietii pacientului si desfasurarea tratamentului si pot determina pacientul sa abandoneze lupta cu boala neoplazica.

Perioada de monitorizare post – terapeutica a pacientilor oncologici pentru decelarea eventualelor recidive ale bolii mai ales in primii 5 ani (considerata perioada de risc), decelarea si gestionarea toxicitatilor tardive si identificarea timpurie a celei de a doua neoplazii – un aspect foarte important avand in vedere cresterea procentului de pacienti cu afectiuni neoplazice curabile (pentru ca a crescut nivelul de educatie sanitara si accesul la investigatii de inalta perfomanta) iar din ce in ce mai multi pacienti prezinta a doua neoplazie – ca efect secundar al tratamentului primului cancer.

Uneori este nevoie de o a doua parere. De ce a doua parare?

Adesea pacientii doresc confirmarea diagnosticului, informatii medicale personalizate, recomandari de tratament.

Pacientul oncologic se prezinta cu o varietate de probleme: boala oncologica in sine, frecvente tulburari emotionale, vulnerabilitati, probleme sociale si familiale (un amalgam de emotii si trairi) care isi pun amprenta asupra deciziei de a efectua sau nu tratamentul. Echilibrul psihic, atat de fragil in aceasta perioada pe care o parcurge pacientul, impune adesea consiliere psihologica.

Recomand o gandire pozitiva, motivationala, o comunicare onesta, empatica, autentica care sa creeze premiza unei relatii de incredere medic - pacient, bazata pe respect, intelegere – esentiale unei colaborari de lunga durata, stiut fiind faptul ca in evolutia bolii oncologice intalnim pante ascendente si descendente si in care pacientul trebuie sa faca parte din echipa de decizie. Medicul oncolog-radioterapeut duce adesea, o lupta cu boala, care uneori este necrutatoare care afecteaza si trupul si sufletul. Aceasta lupta o regasim din ce in ce mai des, mai ales la supravietuitorii de lunga durata, sperand in mai bine dar pregatindu-ne pentru ce este mai rau.

- CONF. UNIV. DR. LAURA REBEGEA

Servicii oferite de medicii

Conf. Univ. Dr. Laura Rebegea, in lumina celor 25 ani in radioterapie-oncologie, ofera consultatii de specialitate privind:

  • a doua parare medicala;
  • reevaluari oncologice;
  • consiliere oncologica;
  • consultatii privind gestionarea efectelor secundare care apar in urma tratamentelor oncologice;
  • monitorizare postterapeutica.

Pentru programari sunati la 0771 566 750 sau 0336 401 219