Galati, Strada Romana nr. 208, bloc Roka Residence, parter – intrarea se face prin strada Alexandru Cernat, in spatele sediului ANAF

Proctologia, fara a fi o ramura separata recunoscuta, la nivel national, a chirurgiei generale, reprezinta preocuparea ca o ramura de nisa a chirurgiei generale, legata de diagnosticul si tratamentul afectiunilor ce intereseaza atat zona perianala (din vecinatatea orificiului anal), cat si a orificiului anal, anusului si rectului inferior si mijlociu.
Aceasta preocupare trebuie intotdeauna coroborata cu explorarea absolut necesara a tractului colorectal, recte, a rectului mijlociu, superior si colonului, pentru ca nu de putine ori leziunile asa zis proctologice sunt concomitente sau chiar secundare unor alte leziuni, din amonte de zona descrisa ca facand parte din preocuparile proctologilor.

Acest segment chirurgical reprezinta o preocupare foarte veche a medicinii interventionale si diagnostice si din aceasta cauza, una dintre manevrele cele mai simple de a diagnostica o leziune ano-rectala si anume, tuseul rectal, a intrat in metodele de exploarare clinica obligatorie a unui bolnav.
Deci, proctologia, are ca prim rol, diagnosticarea unor boli dezvoltate in segmentul digestiv mentionat, boala care poate sa aiba o manifestare de nebagat in seama sau din contra, cu manifestare violenta, ce determina prezentarea rapida a pacientului la medic.

Proctologia, poate si ar fi bine, pentru degrevarea sistemului medical, cel putin pentru diagnostic sa fie practicata ambulator, intr-un cabinet care trebuie sa fie dotat cu cateva instrumente cu care se pot pune diagnostice de certitudine. In aceste cabinete, 75-80% din leziuni pot fi rezolvate invaziv sau noninvaziv. Un alt procent de 20-25% necesita internarea pacientului in spital pentru diagnostic si tratament.

Fara a dori sa facem un curs exhaustiv despre patologia anorectala (proctologica) mentionam cateva simptome, care pot fi semnale de alarma, care sa determine solicitarea unui consult proctologic:

  • Pruritul anal (mancarimi la nivelul anusului);
  • Scurgerile anormale cu sau fara iritatia tegumenului perianal;
  • Sangerarile anale, asa numitele rectoragii, care pot sa preceada scaunul, sa il insoteasca sau sa apara dupa defecatie, moment care poate avea semnificatii patologice diferite (hemoroid intern rupt sangerand, fisura anala, tumora ano-rectala, rectocolita, etc.)
  • Durerile anale, care pot fi declansate de defecatie, permanente, insotite de alte simptome cum ar fi senzatia de scaun incomplet, necesitatea de a repeta defecatia de mai multe ori pe zi, dureri permanente insotite de febra, dureri perineale surde, etc, fiecare cu semnificatia lor, de la o fisura anala pana la un cancer anorectal;
  • Tulburarile de tranzit, cum ar fi constipatia recent aparuta, diareea recent aparuta, alternanta diaree-constipatie;
  • Secretii puriforme, anale si perianale, cu caracter repetitiv si perioade de liniste aparenta, intalnite in supuratiile cronice perianale, fistule perianale;
  • Formatiuni papilomatoase intra si extra anale, in polipoza anala, rectala sau condilomatoza acuminata anala si perianala;
  • Manifestari generale, aparute fie pe fondul manifestarilor locale sau chiar de sine statatoare (astenie generala fizica si psihica, scadere ponderala, apetit diminuat, anemie nejustificata)

Enumerarea ar putea continua, dar dorim doar sa atragem atentia, ca nici unul din simptomele mentionate nu este neaparat specific numai unei afectiuni posibile. Din aceasta cauza nu este bine de trecut in derizoriu si sa procedam la medicatie care poate sa impiedice un diagnostic precoce.

Suferintele mentionate pot fi determinate de afectiuni benigne, cum ar fi: hemoroizii, care reprezinta dilatatii varicoase ale unor plexuri hemoroidale si care pot fi interni, externi si mixti, fisuri anale, polipi anali, polipi rectali, rectocolita, dar nu in ultimul rand cancerul ano-rectal. Diagnosticul precoce al oricareia dintre aceste leziuni, permite un tratament corect si eficient, cu speranta de viata pentru pacient.
In afara diagnosticului, serviciile ambulatorii de proctologie, permit tratamentul noninvaziv, sau minim invaziv al hemoroizilor, in special a celor interni, asa numitul tratament fara durere (versus tratamentul chirurgical care este destul de dureros), cu sedinte care nu dureaza mai mult de 10-15 minute si care nu modifica viata de zi cu zi a pacientului. Aceste sedinte constau, in ligatura a unul sau cel mult doua pachete hemoroidale/sedinta, cu un inel de latex, care ischemiaza hemoroidul respectiv, dupa care se efectueaza coagularea lui, cu ajutorul unei lampi de fotocoagulare. Hemoroidul respectiv, ischemiat si coagulat, cade singur in 5-7 zile, uneori mai devreme chiar, alteori mai tarziu, moment pe care este foarte posibil ca pacientul sa nu il sesizeze. Urmatoarea sedinta va fi efectuata cel mai devreme la un interval de doua saptamani de la interventia anterioara, interval de timp necesar cicatrizarii zonei tratate. In perioada tratamentului este posibil ca pacientul sa prezinte mici sangerari sau algii care se estompeaza utilizand unguentele oferite de clinica si tratamentul medicamentos recomandat. Dupa incheierea ciclurilor de tratament, este necesara o pauza de doua trei luni, timp in care organismul finalizeaza cicatrizarea, dupa care urmeaza o sedinta de control, ocazie cu care, daca se mai constata prezenta unui hemoroid rezidual, acesta va fi tratat dupa metoda mentionata.

Tot in acelasi sens, exista si posibilitatea tratamentului conservator al fisurilor anale, care de multe ori, determina o simptomatologie algica foarte violenta si care in unele cazuri, in aceste cabinete pot beneficia de o mica interventie chirurgicala, asa numita dilatatie anala, cu sau fara sfincterotomie interna si cu anestezie locala.

Tot in aceste cabinete pot fi prelevate fragmente din formatiuni tumorale pentru examen histopatologic sau/si imunohistochimic, care transeaza diagnosticul si permit introducerea pacientului intr-un protocol terapeutic practicat la nivel mondial.

Asa cum am mentionat mai sus, afectiunile proctologice mentionate, pot sa fie de sine statatoare sau sa se insoteasca cu leziuni concomitente ale restului cadrului recto-colic, motiv pentru care este aproape obligatoriu, ca o astfel de leziune odata depistata, sa fie completata cu examinarea video-endoscopica a intregului cadru colic, asa numita colonoscopie.

Servicii oferite de medicii

    Pentru programari sunati la 0771 566 750 sau 0336 401 219