Galati, Strada Romana nr. 208, bloc Roka Residence, parter – intrarea se face prin strada Alexandru Cernat, in spatele sediului ANAF

Urologia este specialitatea medico-chirurgicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor aparatului urinar masculin si feminin (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra) si de sistemul reproductiv masculin (testicule, epididim, vas deferent, vezicule seminale, prostata si penis).

Abordarea medicala a unor afectiuni urologice (infectii urinare, hipertrofie benigna de prostata) este combinata cu remedierea chirugicala a anomaliilor congenitale, a litiazei reno-ureterala sau a unor cancere in sfera uro-genitala. Deasemenea, urologia pune accent pe investigarea incontinentei urinare, disfunctiilor sexuale, a infertilitatii masculine.

Urologia este strans legata de alte ramuri medicale: andrologie, nefrologie, ginecologie si oncologie.

Andrologia este ramura medicinei care studiaza fiziologia si patologia organelor sexuale masculine. Este un domeniu complex care se ocupa cu studiul elementelor anatomice, fiziologice, fiziopatologice si psihice care concura la buna functionare a aparatului urogenital masculin. Infertilitatea masculina, impotenta (disfunctia erectila) sau ejacularea precoce sunt numai cateva exemple de probleme sexuale masculine care beneficiaza de evaluare, tratament si consiliere andrologica.

Tratamentul chirurgical al patologiei urologice a cunoscut in ultimile decenii o revolutie impresionanta, introducandu-se cu mare suces tratamentul endourologic, laparoscopic si litotritia extracorporeala (ESWL) in practica cotidiana. Astfel pacientii beneficiaza de un abord minim invaziv cu rezultate similare chirurgiei clasice, dar cu o perioada de convalescent mult mai mica permitand astfel reintroducerea precoce in societate.

Patologia urologica poate afecta toate grupele de varsta, la pacientii tineri predomina bolile congenitale si cele infectioase, iar la grupa a 3-a si a 4-a de varsta predomina patologia degenerativa si cea neoplazica. Este important ca la aparitia simptomatologiei specifice de aparat urinar pacientul sa se adreseze medicului specialist pentru o evaluare prompta si pentru stabilirea conduitei terapeutice ulterioare in timp util, astfel evitandu-se derivatiile urinare permanente (sonde pozitionale la diferite nivele ale aparatului urinar ce conduc urina catre exterior), neoplaziile depasite chirurgical, insuficienta renala cronica sau instalarea urosepsisului (urgenta majora amenintatoare de viata). De asemenea barbatii trecuti de 55 de ani sau cei peste 45 de ani, dar avand antecedente heredocolaterale de cancer de prostata, trebuie sa beneficieze de evaluari urologice periodice.

Simptomatologia si semiologia urologica implica: colica renala (durere lancinanta, cu sediul lombar si iradiere antero-inferioara spre fosa iliaca ipsilaterala, testicul si scrot la barbat, respectiv vulva la femeie) se datoreaza unui obstacol acut al cailor urinare si reprezinta o urgenta de diagnostic, daca asociaza si febra reprezinta o urgenta chirurgicala si interventia, de cele mai multe ori endourologica, trebuie sa se practice in timp cat mai scurt. Nefralgia (durere cu sediu lombar, fara limite precise, surda, difuza si constanta) poate avea cause multiple: infectie, tumori, obstructie cronica si necesita diagnostic diferential clinic si imagistic. Durerea, hipogastrica, pelvi-perineala sau peniana traduce o inflamatie locala. In ceea ce priveste durere testiculara evaluare de specialitate trebuie realizata prompt pentru diagnosticul diferential al torsiunii testiculare (ischemie testiculara acuta) ce reprezinta o urgenta chirurgicala, integritatea morfo-functionala a testiculului afectat este dependenta de timp, iar depasirea perioadei de 12 ore de la debut va impune orhiectomie (ablatia testicolului). Urina tulbure de cele mai multe ori reprezinta piurie (prezenta puroiului in urina) si poate fi consecinta unei infectii urinare dar apare si in contextul unor neoplazii sau a unor corpi straini (inclusiv calculi). Hematuria (prezenta sangelui in urina) reprezinta o urgenta de diagnostic, orice hematurie trebuie considerate ca avand etiologie maligna pana la proba contrarie. Polakiuria (urinarea frecventa, cu scaderea volumului urinar mictional), disuria (golirea vezicii urinare cu dificultate), dribblingul terminal, ezitarea in initierea actului mictional, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare si nocturia impreuna alcatuiesc tabloul clinic al obstructiei subvezicale si necesita un diagnostic etiologic si un tratament adecvat pentru a se evita retentia completa de urina (imposibilitatea de a urina cu vezica plina).

Servicii oferite de medicii:

    Pentru programari sunati la 0771 566 750 sau 0336 401 219