Dermatologia reprezintă o specialitate medicală care studiază afecțiunile pielii, părului, unghiilor și membranelor mucoase la orice vârstă.
De cele mai multe ori, aceste afecțiuni nu sunt individuale, ci sunt expresia a ceea ce se întâmplă pe interior și necesită o abordare mai complexă de către medicul specialist.
Pielea este cel mai mare organ al corpului. Este, de asemenea, prima linie de apărare împotriva agenților patogeni, factorilor fizici, termici precum și diverselor substanțe chimice și poate fi un bun indicator al sănătății generale.
Dermatologia poate trata peste 3.000 de afecțiuni. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente:
Acneea: una dintre cele mai raspândite afecțiuni ale pielii, preponderent la tineri dar și la adulți, care poate avea mai multe cauze, iar netratată se soldează cu diverse tipuri de leziuni, cicatrici inestetice, ce induc uneori o scădere a stimei de sine.
Eczeme și dermatite: pot fi de mai multe tipuri, de cauze diverse (contactul cu anumite substanțe, uscăciunea pielii, infecții, etc) cu leziuni care trec de multe ori prin mai multe faze – roșeață, vezicule pline cu lichid, cruste și sunt însoțite de cele mai multe ori de mâncărime.
Infecții fungice: există mai multe tipuri de fungi care pot provoca o gamă largă de afecțiuni ce pot implica pielea, unghiile, mucoasa bucală, mucoasa organelor genitale și părul.
Astfel, semne precum căderea sau ruperea părului, deformarea unghiilor, depuneri albicioase la nivelul cavității bucale și genitale pot avea drept cauză afectarea fungică.
Căderea părului: este un proces normal dacă se pierd până în 100 de fire pe zi. Căderea excesivă a părului, peste 100 de fire pe zi, reprezintă un motiv de îngrijorare. Pe lângă predispozitia genetică, o serie de probleme de sănătate pot provoca căderea părului – tulburări endocrine, carențe nutriționale, postpartum, stresul, anumite tratamente, etc.
Verucile și papiloamele: acestea sunt leziuni benigne contagioase, cauzate de papillomavirus, sub aspectul unor excrescențe pe piele sau mucoasa genitală sau orală. Acest tip de leziune deranjează din punct de vedere estetic și funcțional, iar adresarea la medicul specialist e necesară atât pentru tratament cât și pentru a se face diferențierea de alte tipuri de leziuni, chiar și de cele canceroase cu care pot fi confundate. Tratamentul se poate efectua cu diverse medicamente topice dar și prin electrocauterizare, crioterapie, etc.
Afecțiunile unghiale: există mai multe cauze ale afectărilor unghiale – infecția fungică, traumatismele, anumite medicamente, tulburările carențiale dar și anumite afecțiuni sistemice, comorbidități. Identificarea cauzei și tratamentul corespunzator recomandat de către medicul specialist contribuie la recăpătarea unghiilor sănătoase.
Vitiligo: este o afecțiune manifestată prin prezența unor pete albe cauzate de lipsa unui pigment numit melanină la nivelul pielii. Mai există și alte afecțiuni care implică pete albe pe piele, de aceea un diagnostic corect stabilit de către medicul specialist e important în obținerea unui răspuns terapeutic bun.
Psoriazis: este o patologie care afectează aproximativ 5% dintre români. Această tulburare cronică autoimună accelerează creșterea celulelor pielii, rezultând leziuni de variate dimensiuni de culoare roz, cu scuame groase, solzoase. Netratată, această afecțiune poate avea o evolutie imprevizibilă, invalidantă, cu un puternic impact psiho-social.
Rozaceea: este o afecțiune frecventă ce interesează îndeosebi femeile, dar cu forme mai severe, de obicei, la bărbați. Aceasta se manifestă prin leziuni papulo-pustuloase și înroșirea tranzitorie sau permanentă a feței, dar pot fi afectate și urechile, ochii, pieptul și spatele. Este deseori asociată cu tulburări digestive, iar netratată poate induce îngrosări importante ale pielii cu creșterea în dimensiuni a nasului, bărbiei, urechilor, etc.
Zona zoster sau herpes zoster: această infecție virală provocată de virusul varicelozosterian se manifestă printr-o erupție cutanată constituită din vezicule grupate, distribuite pe traiect nervos și care de cele mai multe ori este dureroasă, durerea persistând uneori chiar și câteva luni. Terapia are ca scop diminuarea intensității și duratei durerilor, diminuarea erupțiilor, prevenirea cicatricilor inestetice precum și a altor complicații cum ar fi paralizia faciala, etc.
Cancerele de piele: aproximativ una din cinci persoane dezvoltă un tip de cancer de piele până la vârsta de 70 de ani. Cele mai frecvente forme sunt carcinomul bazocelular, melanomul și carcinomul cu celule scuamoase.
Descoperit în faze timpurii, cancerul poate fi tratat, iar rata de mortalitate reprezintă doar 1-2% din toate decesele provocate de cancer.
Când să consulți un dermatolog?
De fiecare dată când apar leziuni noi pe piele sau leziunile vechi cum ar fi alunițele sau alte tipuri de leziuni au suferit modificări.
De multe ori, automedicația poate înrăutăți leziunile, iar adresarea tardivă la medic încetinește durata tratamentului sau chiar poate fi compatibilă cu viața.