Flebologia este partea medicinii care se ocupă de patologia venelor. Fără să supărăm pe nimeni și să fim redundanți, vrem să facem următoarea precizare: sângele, esența vieții, circulă în organism prin două mari categorii de vase și anume: artere și vene, între cele două rețele existând o comunicare realizată de un păienjeniș de arteriorele capilare și venule, de fapt locul în care cărăușii din sângele din artere lasă substanțele nutritive ca hrană pentru celule, iar sistemul care debarasează resturile de la masa celulelor pornește de la nivelul venulelor și prin vene se îndreaptă către organele excretoare (plămân, rinichi, tub digestiv, etc). Este deci, de reținut, că în sistemul venos avem substanțe toxice care trebuie negreșit eliminate din organism.
La nivelul membrelor inferioare, există o stratificare a țesuturilor și concomitent a venelor și anume: imediat sub tegument există o rețea de venule care receptează sângele de la nivelul tegumentelor și care se varsă în următoarea rețea reprezentată de două vene safene, care la rândul ei se varsă într-un sistem profund având ca finalitate vena femurală și vena poplitee. Aceste vene pot la un moment dat să nu își mai facă datoria, să împiedice ca fluxul venos către organele excretoare să se facă cu o viteză corectă, fapt care face ca sângele venos toxic despre care am vorbit să “băltească”, să sufoce celulele de la care ar fi trebuit să preia substanțele și în timp să le omoare. Apare în acest fel, insuficiența venoasă cronică, care poate interesa, atât venulele subtegumentare, determinând așa numitele, popular, vene sparte sau venectazii, sau vene reticulare, sau telangectazii sau vene spider sau interesând stratul următor care determină prezența varicelor, evidente sau nu de la început, ca niște dilatații serpiginoase, deranjante într-o prima fază estetic, pentru ca ulterior să poată determina tulburări trofice majore, culminând cu ulcerul trofic de gambă sau ulcerul varicos. Această leziune este o rană prezentă de cele mai multe ori la nivelul inferior al gambei, cu caracter stagnant sau și mai grav, evolutiv, fără tendință la vindecare sau cu cicatrizări de scurtă durata, care după tratamente topice costisitoare, se redeschid, putând pune în pericol, integritatea fizică a pacientului respectiv.
Este cunoscut, că unul din cinci pacienți din România, prezintă un grad de insuficiență venoasă cronică, care poate fi după clasificarea internațională CEAP, de la gradul unul – C1 până la gradul 6 – C6, ceea ce însemnă ulcerul varicos de gambă. Primele simptome, pe care pacientul nu le ia în seamă și din păcate nici în cabinetele medicale nu este interogat activ, în sensul depistării, pot fi: furnicături ale membrelor inferioare după ședere prelungită în ortostatism (stat în picioare), mâncărimi la nivelul gleznelor, picioare umflate, dureri, până la apariția unor modificări de culoare a tegumentului, în partea de jos a gambelor (hiperpigmentare, sclerolipomatoză) stadiu premergător apariției ulcerului varicos de gambă și în final, apariția ulcerului. Datorită acestor modificări ireversibile care pot ține de zestrea genetică a pacientului, de stilul de viață, de nașteri multiple, de obezitate, etc. consultul flebologic trebuie să constituie regulă, înaintea utilizării unor tratamente, mai mult sau mai puțin costisitoare și în general fără efect, făcute la recomandarea unor persoane fără drept de prescriere a acestor remedii.
Consultul flebologic presupune diagnosticul de grad și risc al insuficienței venoase și totodată tratamentul corect, etiopatogenic. Există posibilitatea ecografiei venelor superficiale, consultului în infraroșu al telangectaziilor sau Eco-Doppler venos superficial și profund și stabilirea tipului de tratament adecvat. Acesta poate să pornească de la schimbarea stilului de viață, tratamentul compresiv, dar mai ales anularea venelor dilatate de tip varicos, pentru a înlătura “băltirea” sângelui toxic asupra celulelor. Sângele din venele superficiale, venele safene, va fi preluat fără probleme de sistemul profund, dar vom scăpa de sufocarea celulelor cu riscul simptomatologiei și leziunilor descrise anterior. Anularea acestor vene poate fi făcută prin așa numită scleroterapie, care presupune, sub ghidaj ecografic, injectarea intravenoasă a unor substanțe iritante, care practic în timp de 3 săptămâni, până la 3 luni, în funcție de gradul varicelor și reactivitatea organismului, transformă vena, dintr-un tub, într-un cordon, prin care nu mai circulă sânge, anulând vena, deși o lasă pe loc. Acest proces se face printr-o simplă injectare, care în medie durează între 15 și 30 de minute, urmată de purtarea timp de 3 zile a unui pansament compresiv și apoi trei săptămâni a unui ciorap elastic, purtat în timpul zilei (nu și în cursul nopții). De menționat că, după injectare, pacientul are recomandarea de a face mișcare cât cuprinde și de a-și desfășura viața în condiții normale, evitând șederea prelungită pe scaun sau expunerea la soare.
Alte metode de anulare a acestor vene sunt reprezentate de laserul endovenos sau intervenția chirurgicală clasică, ultima presupunând internare în spital, anestezie, incizii și o recuperare mai greoaie. Riscurile de recidivă sunt echivalente celor 3 metode menționate la un interval de 5 ani, dar beneficiul prevenirii ulcerului varicos de gamba și nu în ultimul rând de dispariție a simptomelor, ce însoțesc diferitele stadii ale insuficienței venoase cronice, reprezintă marele beneficiu al acestor metode terapeutice.